Toezicht op de naleving
De deken is aangewezen als toezichthouder op de naleving van de Advocatenwet en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) door advocaten, en op de naleving van de Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) door advocaten die buitengerechtelijke incassowerkzaamheden verrichten of aanbieden. In die hoedanigheid beschikt de deken over de volgende toezichtbevoegdheden van titel 5.2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb):
Deze bevoegdheden kunnen worden geëffectueerd via de medewerkingsplicht (artikel 5:20 Awb), op grond waarvan een ieder verplicht is aan een toezichthouder binnen de door hem gestelde redelijke termijn alle medewerking te verlenen die de toezichthouder redelijkerwijs kan vorderen bij de uitoefening van zijn bevoegdheden. De medewerkingsplicht kan worden afgedwongen door het opleggen van een last onder dwangsom.
Bestuurlijke sancties
Naast de bevoegdheden in het kader van het toezicht op de naleving, beschikt de deken, op grond van de Advocatenwet, de Wwft, de Wki en de Awb, over de bevoegdheid tot het opleggen van bestuurlijke sancties.
Een bestuurlijke sanctie is een door een bestuursorgaan wegens een overtreding opgelegde verplichting of onthouden aanspraak. Bestuurlijke sancties kunnen worden onderscheiden in herstelsancties en bestraffende sancties. Een herstelsanctie strekt tot het geheel of gedeeltelijk ongedaan maken of beëindigen van een overtreding, tot het voorkomen van herhaling van een overtreding, of tot het wegnemen of beperken van de gevolgen van een overtreding. Een voorbeeld is de last onder dwangsom: een last tot geheel of gedeeltelijk herstel van de overtreding, en de verplichting tot betaling van een geldsom indien de last niet (tijdig) wordt uitgevoerd. Een bestraffende sanctie beoogt de overtreder leed toe te voegen. Een voorbeeld is de bestuurlijke boete: de bestraffende sanctie, inhoudende een onvoorwaardelijke verplichting tot betaling van een geldsom.
De deken ontleent de bevoegdheid tot het opleggen van een last onder dwangsom en een bestuurlijke boete aan de Advocatenwet, de Wwft en de Wki (artikel 45g Advocatenwet, artikel 29 en 30 Wwft en artikel 15 en 16 Wki). Op grond van de Wwft beschikt de deken daarnaast ook over de bevoegdheid tot het geven van een aanwijzing (artikel 28 Wwft) en de bevoegdheid tot het publiceren van een waarschuwing of verklaring (artikel 32e Wwft) . Verder heeft de deken op grond van de Wwft ook de verplichting om opgelegde bestuurlijke sancties te publiceren (artikel 32f Wwft).
Wwft-opleidingsverplichting
Advocaten die Wwft-plichtige diensten verrichten of een bijzondere rol vervullen op grond van de Wwft, zoals Wwft-verantwoordelijken of compliance officers moeten ervoor zorgen dat hun Wwft-kennis op peil is (artikel 35 Wwft). Dit wordt de Wwft-opleidingsplicht genoemd. Deze wordt als volgt ingevuld (artikel 35 Wwft jo. artikel 4 van de Beleidsregel toezicht Wwft 2023):
1. Een Wwft-verantwoordelijke dient:
a. elk jaar minimaal twee opleidingspunten op het gebied van de Wwft te behalen;
b. ervoor zorg te dragen dat de compliance officer niet-zijnde advocaat voldoet aan de opleidingsverplichting van minimaal twee opleidingspunten op het gebied van de Wwft per jaar; en
c. ervoor zorg te dragen dat medewerkers niet-zijnde advocaat die Wwft-plichtige advocaten ondersteunen bij Wwft-plichtige diensten voldoen aan de opleidingsverplichting van minimaal twee opleidingspunten op het gebied van de Wwft per twee jaar.
2. Een compliance officer dient elk jaar minimaal twee opleidingspunten op het gebied van de Wwft te behalen.
3. Een Wwft-plichtige advocaat die langer dan drie jaar staat ingeschreven op het tableau en die geen compliance officer of Wwft-verantwoordelijke is, dient iedere twee jaar minimaal twee opleidingspunten op het gebied van de Wwft te behalen.
Overtreding van de Wwft-opleidingsverplichting wordt door de deken bestraft met een bestuurlijke boete. Voor de hoogte van de boetebedragen klik hier.