Jaarplan toezicht advocatuur 2022

1 april 2022

Jaarplan toezicht advocatuur 2022


De toezichthouders op de advocatuur, de dekens in de elf arrondissementen, geven jaarlijks aan in hun jaarplan, aan welke onderwerpen zij extra aandacht zullen besteden en waaruit het reguliere toezicht bestaat.


Uit het  Jaarplan 2022 van het toezicht op de advocatuur blijkt dat  de dekens in 2022 de nadruk zullen leggen op naleving van de Wet witwassen en financieren terrorisme (Wwft), onderzoek naar cultuur & integriteit bij grote kantoren, toezicht op de kwaliteit van de geleverde dienstverlening en op de vraag in hoeverre  ondermijning de advocatuur raakt.


Het toezicht op advocaten professionaliseert en centraliseert. In augustus 2020 bracht onderzoeksbureau  Pro Facto het rapport uit over de evaluatie van het toezicht op de advocatuur. Gebeurtenissen in 2021 hebben de gedachten over specifiek toezicht op grote kantoren en over ondermijning verder aangescherpt. De toezichthouders zullen in 2022 verder werken aan een gezamenlijke, sterke en centrale organisatie om het toezicht op  grote kantoren verder vorm te geven en om een antwoord te hebben op de verhardende criminaliteit. 

Tegelijkertijd moet het toezicht ook adequaat zijn voor de advocaten die de gewone rechtzoekenden bijstaan met problemen die zich grotendeels afspelen buiten het gezichtsveld van de media. Driekwart van de advocaten werkt niet op grote kantoren. Modern toezicht vereist juist de menselijke maat: nabijheid van de toezichthouder dichtbij de advocaten en hun cliënten.

Klik hier voor het Jaarplan toezicht advocatuur 2022


in de media